Resepi 12: Kari Udang dan Kacang Buncis

Kari Udang dan Kacang Buncis


 Bahan-bahan:

12 ekor udang besar, dipotong muncung dan dibuang urat hitam
6 batang kacang buncis, dipotong serong 4 cm panjang
1 sudu kecil halba campur, dibilas
3 biji bawang merah, dihiris nipis
1 sudu besar halia + bawang putih kisar (atau 2 ulas bawang putih dan 1/2 inci halia dihiris nipis)
3 sudu besar bawang besar kisar
2 tangkai daun kari
1 peket kecil serbuk kari ikan Baba’s
1/2 kotak santan
Air secukupnya
1/2 sudu kecil pes asam jawa Adabi
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis halba campur, daun kari, bawang merah dan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan serbuk kari dan tumis sebentar dan masukkan 1/2 cawan air. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 1/2 cawan air lagi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan 3/4 cawan air, santan dan asam jawa. Kacau rata hingga mendidih. Masukkan kacang buncis dan masak 2 minit.
  4. Kemudian, masukkan udang dan masak hingga mendidih. Masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa. Masak beberapa minit dan tutup api.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style