Resepi 12: Kari Udang dan Kacang Buncis
Kari Udang dan Kacang Buncis
Bahan-bahan:
12 ekor udang besar, dipotong muncung dan dibuang urat hitam6 batang kacang buncis, dipotong serong 4 cm panjang1 sudu kecil halba campur, dibilas3 biji bawang merah, dihiris nipis1 sudu besar halia + bawang putih kisar (atau 2 ulas bawang putih dan 1/2 inci halia dihiris nipis)3 sudu besar bawang besar kisar2 tangkai daun kari1 peket kecil serbuk kari ikan Baba’s1/2 kotak santanAir secukupnya1/2 sudu kecil pes asam jawa AdabiGaram dan Maggi Cukup RasaMinyak untuk menumis
Cara-cara:- Panaskan minyak. Tumis halba campur, daun kari, bawang merah dan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan serbuk kari dan tumis sebentar dan masukkan 1/2 cawan air. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 1/2 cawan air lagi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan 3/4 cawan air, santan dan asam jawa. Kacau rata hingga mendidih. Masukkan kacang buncis dan masak 2 minit.
- Kemudian, masukkan udang dan masak hingga mendidih. Masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa. Masak beberapa minit dan tutup api.
- Panaskan minyak. Tumis halba campur, daun kari, bawang merah dan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan serbuk kari dan tumis sebentar dan masukkan 1/2 cawan air. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 1/2 cawan air lagi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan 3/4 cawan air, santan dan asam jawa. Kacau rata hingga mendidih. Masukkan kacang buncis dan masak 2 minit.
- Kemudian, masukkan udang dan masak hingga mendidih. Masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa. Masak beberapa minit dan tutup api.
Comments
Post a Comment