Resipi 19: Nasi Biryani Telur Rebus ala Sugu Pavithra

Nasi Biryani Telur Rebus ala Sugu Pavithra



Bahan-bahan:

5 cawan beras basmathi, dibasuh bersih dan ditoskan
6 cawan air
1 cawan susu cair
6 biji telur rebus
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar kacang gajus
2 sudu besar kismis kuning

1 biji bawang besar, dihiris nipis
1 sudu besar bawang putih dan halia yang dikisar halus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 akar ketumbar, dibasuh bersih
2 helai daun pandan, disimpul
1 helai daun bay
1 sudu besar serbuk cili Baba’s
3 sudu besar serbuk biryani Baba’s
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/2 cawan daun pudina

Cara-cara:
  1. Masukkan beras, air dan susu cair ke dalam periuk nasi.
  2. Di dalam kuali, panaskan minyak sapi. Goreng kacang gajus dan kismis hingga sedikit perang. Angkat dan ketepikan.
  3. Kemudian, tumis daun pandan, akar ketumbar, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
  4. Masukkan bawang besar dan tumis hingga layu. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan pula tomato dan tumis hingga layu.
  5. Masukkan serbuk biryani, serbuk cili dan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak. Tutup api.
  6. Tuangkan bahan tumisan ke dalam periuk nasi. Masukkan kacang gajus, kismis, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata.
  7. Susun telur rebus dan taburkan daun ketumbar dan daun pudina.
  8. Masak nasi seperti biasa. Setelah masak, gemburkan dengan menggunakan garpu perlahan-lahan supaya nasi tidak berkecai.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style