Resipi 19: Nasi Biryani Telur Rebus ala Sugu Pavithra
Nasi Biryani Telur Rebus ala Sugu Pavithra
Bahan-bahan:
5 cawan beras basmathi, dibasuh bersih dan ditoskan
6 cawan air
1 cawan susu cair
6 biji telur rebus
Garam dan Maggi Cukup Rasa
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar kacang gajus
2 sudu besar kismis kuning
1 biji bawang besar, dihiris nipis
1 sudu besar bawang putih dan halia yang dikisar halus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 akar ketumbar, dibasuh bersih
2 helai daun pandan, disimpul
1 helai daun bay
1 sudu besar serbuk cili Baba’s
3 sudu besar serbuk biryani Baba’s
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1/2 cawan daun pudina
Cara-cara:
- Masukkan beras, air dan susu cair ke dalam periuk nasi.
- Di dalam kuali, panaskan minyak sapi. Goreng kacang gajus dan kismis hingga sedikit perang. Angkat dan ketepikan.
- Kemudian, tumis daun pandan, akar ketumbar, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum.
- Masukkan bawang besar dan tumis hingga layu. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan pula tomato dan tumis hingga layu.
- Masukkan serbuk biryani, serbuk cili dan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak. Tutup api.
- Tuangkan bahan tumisan ke dalam periuk nasi. Masukkan kacang gajus, kismis, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata.
- Susun telur rebus dan taburkan daun ketumbar dan daun pudina.
- Masak nasi seperti biasa. Setelah masak, gemburkan dengan menggunakan garpu perlahan-lahan supaya nasi tidak berkecai.
Comments
Post a Comment