Resipi 22: Daging Masak Hitam Resipi Ibu Mertuaku

Daging Masak Hitam Resipi Ibu Mertuaku


 Bahan-bahan:

1/2 kg ++ daging lembu batang pinang, dihiris sederhana tebal
Kicap Mudim (merah) secukupnya
Kicap Mudim (kuning) secukupnya
1/2 kotak kecil santan
1 ketul kecil gula melaka
2 sudu kecil gula perang
Garam dan Maggi Cukup Rasa
4 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
2 sudu besar kerisik
Minyak masak

Bahan-bahan rempah:

1 1/2 batang kulit kayu manis, pecah-pecahkan
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
3 sudu besar biji ketumbar kecil
1/2 sudu kecil lada hitam

Sangai kesemua bahan rempah tanpa minyak hingga wangi dan agak garing. Biarkan sejuk dan kisar kering hingga halus.

Bahan-bahan kisar:

1 biji bawang besar, dipotong kecil
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 ketul besar halia
1 ketul kecil lengkuas
5 – 6 batang serai, dipotong kecil
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan 1/2 cawan air dan tumis lagi hingga pecah minyak. Ulang sekali lagi.
  4. Masukkan bahan rempah dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan daging, kacau rata, perlahankan api dan tutup. Kacau sekali sekala hingga air daging keluar.
  6. Masukkan santan dan kerisik. Kacau rata dan masak hingga agak pekat. Tuangkan kicap secukupnya dan kacau rata.
  7. Masukkan gula melaka, gula perang, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata. Renih lagi hingga agak pekat. Tutup api.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style