Resipi 22: Daging Masak Hitam Resipi Ibu Mertuaku
Daging Masak Hitam Resipi Ibu Mertuaku
Bahan-bahan:
1/2 kg ++ daging lembu batang pinang, dihiris sederhana tebalKicap Mudim (merah) secukupnyaKicap Mudim (kuning) secukupnya1/2 kotak kecil santan1 ketul kecil gula melaka2 sudu kecil gula perangGaram dan Maggi Cukup Rasa4 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)2 sudu besar kerisikMinyak masak
Bahan-bahan rempah:
1 1/2 batang kulit kayu manis, pecah-pecahkan2 kuntum bunga lawang6 kuntum bunga cengkih4 biji buah pelaga2 sudu besar jintan manis2 sudu besar jintan putih3 sudu besar biji ketumbar kecil1/2 sudu kecil lada hitam
Sangai kesemua bahan rempah tanpa minyak hingga wangi dan agak garing. Biarkan sejuk dan kisar kering hingga halus.
Bahan-bahan kisar:
1 biji bawang besar, dipotong kecil3 biji bawang merah5 ulas bawang putih2 ketul besar halia1 ketul kecil lengkuas5 – 6 batang serai, dipotong kecilAir secukupnya
Cara-cara:- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan 1/2 cawan air dan tumis lagi hingga pecah minyak. Ulang sekali lagi.
- Masukkan bahan rempah dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging, kacau rata, perlahankan api dan tutup. Kacau sekali sekala hingga air daging keluar.
- Masukkan santan dan kerisik. Kacau rata dan masak hingga agak pekat. Tuangkan kicap secukupnya dan kacau rata.
- Masukkan gula melaka, gula perang, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata. Renih lagi hingga agak pekat. Tutup api.
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan 1/2 cawan air dan tumis lagi hingga pecah minyak. Ulang sekali lagi.
- Masukkan bahan rempah dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging, kacau rata, perlahankan api dan tutup. Kacau sekali sekala hingga air daging keluar.
- Masukkan santan dan kerisik. Kacau rata dan masak hingga agak pekat. Tuangkan kicap secukupnya dan kacau rata.
- Masukkan gula melaka, gula perang, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata. Renih lagi hingga agak pekat. Tutup api.
Comments
Post a Comment