Resipi 13: Sambal Hijau Ikan Bilis Petai
Sambal Hijau Ikan Bilis Petai
Segenggam ikan bilis yang disiang, dibilas dan ditoskan airnya
Minyak masak secukupnya
3 papan petai (atau lebih), dikupas dan dibelah 2
1 biji bawang besar, dihiris kasar
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan dikisar halus:
Segenggam cili padi hijau
10 biji cili padi merah
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar, dipotong kecil
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat, toskan minyak dan ketepikan.
- Keluarkan minyak, tinggalkan dalam 1/2 cawan. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan petai dan bawang besar dan masak hingga petai lembut.
- Masukkan ikan bilis, garam dan Maggi Cukup Rasa. Gaul rata sekejap dan tutup api.
Comments
Post a Comment