Resipi 14: Laksa Utara
Laksa Utara (My Style)
Bahan-bahan kuah:
4 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
5 – 6 keping asam keping, dibilas
1 batang bunga kantan, dibelah dua
Seikat daun kesum
Garam dan Maggi Cukup Rasa
1 batang serai, diketuk
Bahan-bahan dikisar halus:
1 biji bawang besar, dipotong kecil
1 tin besar sardin Ayam Brand, ambil ikan sahaja
1 biji bawang besar, dipotong kecil
3 ulas bawang putih
2 inci belacan
Air secukupnya
Bahan-bahan lain:
1 peket laksa kering, direndam semalam
Telur rebus, dibelah 2
Limau kasturi, dibelah 2
Hirisan nanas, dihiris memanjang
Timun Jepun, dibuang kulit dan dihiris memanjang
Bawang besar, dibelah 2 dan dihiris nipis
Daun pudina
Hirisan cili padi merah dan hijau
Cara-cara:
- Panaskan air seperiuk dan biarkan mendidih. Rebus laksa yang direndam hingga lembut kemudian toskan. Ketepikan.
- Masukkan bahan kisar, cili kisar, asam keping, bunga kantan, daun kesum dan air secukupnya ke dalam periuk. Didihkan dan kacau sekali sekala.
- Masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa. Masak sehingga kuah agak pekat dan tutup api.
Comments
Post a Comment