Resipi 15: Moist Chocolate Cake

Moist Chocolate Cake








Bahan-bahan A:

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik

Bahan-bahan B:

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan-bahan C:

3 biji telur, suhu bilik
1 sudu kecil esen vanila

Bahan-bahan topping:

3/4 cawan serbuk koko
1/4 cawan coklat masakan cair
3/4 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
1 cawan minyak masak

Cara-cara:
  1. Ayak bahan-bahan A ke dalam mangkuk adunan.
  2. Satukan bahan-bahan B di dalam periuk dan panaskan sambil kacau dengan whisk hingga gula cair dan sekata. Ketepikan.
  3. Masukkan bahan-bahan C ke dalam blender dan putar hingga putih dan gebu.
  4. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk berisi tepung. Kacau menggunakan whisk hingga rata dan tepung tidak berketul. Kemudian, masukkan bahan C dan kacau lagi hingga rata.
  5. Panaskan pengukus. Tuang adunan ke dalam bekas tahan panas. Kukus selama 15–20 minit.
  6. Untuk menyediakan topping, panaskan bahan-bahan secara double-boiling hingga sebati. Biarkan suam sedikit, kemudian tuangkan ke atas kek yang sudah dikukus.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style