Resipi 15: Moist Chocolate Cake
Moist Chocolate Cake
Bahan-bahan A:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik
Bahan-bahan B:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat manis
Bahan-bahan C:
3 biji telur, suhu bilik
1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan topping:
3/4 cawan serbuk koko
1/4 cawan coklat masakan cair
3/4 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
Cara-cara:
- Ayak bahan-bahan A ke dalam mangkuk adunan.
- Satukan bahan-bahan B di dalam periuk dan panaskan sambil kacau dengan whisk hingga gula cair dan sekata. Ketepikan.
- Masukkan bahan-bahan C ke dalam blender dan putar hingga putih dan gebu.
- Masukkan bahan B ke dalam mangkuk berisi tepung. Kacau menggunakan whisk hingga rata dan tepung tidak berketul. Kemudian, masukkan bahan C dan kacau lagi hingga rata.
- Panaskan pengukus. Tuang adunan ke dalam bekas tahan panas. Kukus selama 15–20 minit.
- Untuk menyediakan topping, panaskan bahan-bahan secara double-boiling hingga sebati. Biarkan suam sedikit, kemudian tuangkan ke atas kek yang sudah dikukus.
Comments
Post a Comment