Resipi 16: Nasi Lemak Pandan
Nasi Lemak Pandan
Bahan-bahan nasi lemak pandan:
2 cawan beras basmathi + 2 cawan beras Jasmine, dibilas bersih
1 1/2 cawan santan + 4 1/2 cawan air
3 biji bawang merah, dihiris nipis
4 hirisan halia, dihiris nipis
1/2 sudu kecil halba (jika suka)
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak masak
2 penutup coconut pandan flavour
3 helai daun pandan, disimpul
Bahan-bahan sambal tumis ikan bilis:
1 cawan ikan bilis yang disiang, dibilas dan ditoskan
3 sudu besar bawang besar kisar
10 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 biji bawang besar, dihiris kasar
Seketul kecil gula melaka
2 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 cawan air
1 keping asam keping
Minyak masak
Bahan-bahan lain:
Telur
Timun/salad
Ayam goreng
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan-bahan nasi lemak ke dalam periuk nasi dan kacau rata. Kemudian, masak seperti biasa. Setelah masak, gemburkan menggunakan garpu supaya nasi tidak hancur.
- Panaskan minyak. Goreng telur mata. Angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan minyak yang sama, tumis bawang besar kisar dan cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan 1/2 cawan air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan baki air, gula melaka, bawang besar yang dihiris, sos tiram dan asam keping. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ikan bilis, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata dan tutup api.
- Hidangkan dengan telur mata, ayam goreng, timun/salad dan apa-apa lauk kesukaan.
Comments
Post a Comment