Resipi 16: Nasi Lemak Pandan

Nasi Lemak Pandan


 
Bahan-bahan nasi lemak pandan:

2 cawan beras basmathi + 2 cawan beras Jasmine, dibilas bersih
1 1/2 cawan santan + 4 1/2 cawan air
3 biji bawang merah, dihiris nipis
4 hirisan halia, dihiris nipis
1/2 sudu kecil halba (jika suka)
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
2 sudu besar minyak masak
2 penutup coconut pandan flavour
3 helai daun pandan, disimpul

Bahan-bahan sambal tumis ikan bilis:

1 cawan ikan bilis yang disiang, dibilas dan ditoskan
3 sudu besar bawang besar kisar
10 sudu besar cili kisar (cili kering + bawang besar + bawang putih)
1 biji bawang besar, dihiris kasar
Seketul kecil gula melaka
2 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
1 cawan air
1 keping asam keping
Minyak masak

Bahan-bahan lain:

Telur
Timun/salad
Ayam goreng

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan-bahan nasi lemak ke dalam periuk nasi dan kacau rata. Kemudian, masak seperti biasa. Setelah masak, gemburkan menggunakan garpu supaya nasi tidak hancur.
  2. Panaskan minyak. Goreng telur mata. Angkat dan ketepikan.
  3. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  4. Gunakan minyak yang sama, tumis bawang besar kisar dan cili kisar hingga pecah minyak. Masukkan 1/2 cawan air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan baki air, gula melaka, bawang besar yang dihiris, sos tiram dan asam keping. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  6. Masukkan ikan bilis, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata dan tutup api.
  7. Hidangkan dengan telur mata, ayam goreng, timun/salad dan apa-apa lauk kesukaan.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style