Resipi 17: Pasta Vongole
Pasta Vongole (Clams Pasta)
Bahan-bahan:
1/2 peket spaghetti, direbus al-dente1 cawan air rebusan pasta300 gm lala, dibasuh bersih dan ditoskan3 tangkai daun ketumbar/parsley, dihiris kasar2 sudu besar chilli flakes2 sudu besar bawang putih yang dicincang halus6 biji tomato ceri, dibelah 22 sudu besar cukaGaram dan Maggi Cukup Rasa2 sudu besar minyak masak/zaitun/kelapa
Cara-cara:- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan 1 sudu besar chilli flakes dan tumis sebentar.
- Masukkan lala dan kacau rata. Masukkan separuh cawan air rebusan pasta, cuka, daun ketumbar dan tomato. Masak hingga lala berubah warna (masak).
- Masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata.
- Masukkan spaghetti, baki chilli flakes dan air rebusan pasta. Kacau rata hingga agak-agak berkuah pekat sahaja. Tutup api.
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan 1 sudu besar chilli flakes dan tumis sebentar.
- Masukkan lala dan kacau rata. Masukkan separuh cawan air rebusan pasta, cuka, daun ketumbar dan tomato. Masak hingga lala berubah warna (masak).
- Masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata.
- Masukkan spaghetti, baki chilli flakes dan air rebusan pasta. Kacau rata hingga agak-agak berkuah pekat sahaja. Tutup api.
Comments
Post a Comment