Resipi 20: Daging Kambing Masak Biryani
Daging Kambing Masak Biryani
Bahan-bahan:
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 tangkai daun kari
6 biji bawang merah, dihiris nipis
1/2 biji bawang besar, dihiris nipis
1 sudu besar halia dan bawang putih yang dikisar
2 sudu besar bawang besar yang dikisar
1 biji tomato, dihiris
3 sudu besar serbuk biryani Baba’s
1 sudu besar serbuk cili Baba’s
Air secukupnya
2 sudu besar minyak sapi
5 keping lamb chop, bahagian isi dipotong kecil dan bahagian tulang dibiarkan
1 biji kentang, dipotong enam
3 tangkai daun bawang, dihiris
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng bawang merah hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar sahaja. Masukkan minyak sapi dan cairkan. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum. Masukkan halia dan bawang putih yang dikisar, tomato dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk biryani, serbuk cili dan 1/2 cawan air. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 1/2 cawan air lagi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging kambing dan tulang serta kentang. Kacau rata, tutup sambil kacau sekali sekala hingga air daging keluar.
- Kalau terlalu pekat, tambah air. Masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa dan masak hingga empuk dan kuah sedikit pekat.
- Tabur daun bawang dan kacau rata. Tutup api.
Comments
Post a Comment