Resipi 23: Kuih Ketayap
Kuih Ketayap
Buat inti kelapa terlebih dahulu. Boleh disimpan di dalam chiller sementara hendak digunakan.
Bahan-bahan inti kelapa:
1 biji kelapa parut (putih)
1 helai daun pandan, disimpul
2 ketul besar gula melaka, dipotong kecil
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan air
2 sudu besar tepung gandum
Bahan-bahan kulit (± 20 keping):
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/2 peket serbuk santan atau 1/2 cawan santan kotak
Air suam secukupnya (kalau guna air kisaran daun pandan tidak perlu air)
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil Emulco coconut pandan
1/2 sudu kecil pewarna hijau epal
Sedikit minyak masak
Cara-cara:
- Masukkan kelapa parut, air, daun pandan, gula melaka, gula pasir dan garam ke dalam periuk. Panaskan di atas api kecil dan kacau hingga agak kering tapi masih lembap (jangan terlalu kering). Tutup api dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga rata. Tujuannya supaya inti tidak lerai. Biarkan sejuk sebelum digunakan.
- Untuk membuat kulit, masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar hingga halus. Pastikan tidak terlalu cair atau terlalu pekat. Tapis ke dalam bekas lain.
- Panaskan non-stick pan kecil. Guna brush dan lengser dengan sedikit minyak.
- Tuang 1 senduk kecil adunan dan lenggangkan hingga memenuhi pan (api perlahan). Biarkan ia bertukar warna dan lekang di bahagian tepi. Angkat dan ketepikan. Buat sehingga habis.
- Ambil 1 sudu besar inti kelapa yang sudah sejuk dan letakkan di hujung kulit. Gulung seperti membuat popia. Buat sehingga habis.
Comments
Post a Comment