Resipi 24: Ayam Masak Cili Padi
Ayam Masak Cili Padi
Bahan-bahan:
Ayam, dipotong kecil
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Air
1/4 cawan minyak masak
Bahan-bahan dikisar halus:
1 1/2 biji bawang besar, dipotong kecil
8 ulas bawang putih
20 biji cili padi hijau
3 biji cili padi merah
Air secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan serbuk kunyit hingga pecah minyak.
- Tuangkan 1/2 cawan air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan 1/2 cawan air lagi. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, gaul rata dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga air ayam keluar.
- Masukkan 1/2 cawan air, asam keping, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata dan tutup. Kacau sekali sekala hingga kuah agak pekat. Tutup api.
Comments
Post a Comment