Resipi 24: Ayam Masak Cili Padi

Ayam Masak Cili Padi

Bahan-bahan:

Ayam, dipotong kecil
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Air
1/4 cawan minyak masak

Bahan-bahan dikisar halus:

1 1/2 biji bawang besar, dipotong kecil
8 ulas bawang putih
20 biji cili padi hijau
3 biji cili padi merah
Air secukupnya

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan serbuk kunyit hingga pecah minyak.
  2. Tuangkan 1/2 cawan air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram dan 1/2 cawan air lagi. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, gaul rata dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga air ayam keluar.
  5. Masukkan 1/2 cawan air, asam keping, garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau rata dan tutup. Kacau sekali sekala hingga kuah agak pekat. Tutup api.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style