Resipi 29: Basic Cili Kisar
Basic Cili Kisar
Boleh buat untuk stok seminggu.
Kegunaan: Basic untuk masakan masak merah, masak kicap, sambal tumis, rendang, asam pedas, aneka mi goreng dan lain-lain.
Bahan-bahan:
2–3 cawan cili kering yang digunting serong, dibuang biji sebanyak yang boleh, bilas dan tos
2–3 biji bawang besar, dipotong kecil
5–6 ulas bawang putih
1/2–1 sudu kecil garam/garam kasar
1–2 sudu besar minyak masak
Air
Cara-cara:
- Blend kesemua bahan dengan air secukupnya hingga betul-betul hancur.
- Simpan dalam bekas kedap di dalam peti sejuk dan labelkan tarikh buat.
Tips:
- Untuk membuat sambal tumis, just tambahkan belacan bakar yang dhancurkan semasa menumis cili kisar. Jika tak suka belacan, tak perlu masukkan.
- Untuk membuat asam pedas, tambahkan serai, halia dan belacan yang dikisar ke dalam cili kisar semasa menumis.
- Untuk membuat rendang, tambah serai, halia, lengkuas dan kunyit yang dikisar semasa menumis/merenih.
- Untuk membuat masak merah, tambah hirisan halia/halia yang dikisar semasa menumis.
Comments
Post a Comment