Resipi 31: Kari Ayam dan Kentang

Kari Ayam dan Kentang

Bahan-bahan:

12 ketul ayam
1 biji kentang, dipotong 4 atau 6
2 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah, dihiris nipis
2 ulas bawang putih, dihiris nipis
3 sudu besar bawang besar yang dikisar
1 sudu besar bawang putih dan halia yang dikisar
1 1/2 peket kecil serbuk kari daging Baba’s
Air
Minyak untuk menumis
1/2 sudu kecil pes asam jawa Adabi
3/4 kotak santan
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang merah kisar dan bawang putih dan halia kisar. Tumis hingga agak garing dan harum.
  2. Masukkan daun kari, serbuk kari dan 1/4 cawan air. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan 1/4 cawan air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam dan kacau rata. Tutup dan kacau sekali sekala hingga air ayam keluar. Kemudian, masukkan kentang dan air hingga menutupi paras ayam. Tutup dan kacau sekali sekala hingga mendidih.
  4. Masukkan santan, asam jawa, garam dan Maggi Cukup Rasa. Masak hingga mendidih sambil kacau sekali sekala dan kuah sedikit pekat. Tutup api.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style