Resipi 31: Kari Ayam dan Kentang
Kari Ayam dan Kentang
Bahan-bahan:
12 ketul ayam
1 biji kentang, dipotong 4 atau 6
2 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 biji bawang merah, dihiris nipis
2 ulas bawang putih, dihiris nipis
3 sudu besar bawang besar yang dikisar
1 sudu besar bawang putih dan halia yang dikisar
1 1/2 peket kecil serbuk kari daging Baba’s
Air
Minyak untuk menumis
1/2 sudu kecil pes asam jawa Adabi
3/4 kotak santan
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang merah kisar dan bawang putih dan halia kisar. Tumis hingga agak garing dan harum.
- Masukkan daun kari, serbuk kari dan 1/4 cawan air. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan 1/4 cawan air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan kacau rata. Tutup dan kacau sekali sekala hingga air ayam keluar. Kemudian, masukkan kentang dan air hingga menutupi paras ayam. Tutup dan kacau sekali sekala hingga mendidih.
- Masukkan santan, asam jawa, garam dan Maggi Cukup Rasa. Masak hingga mendidih sambil kacau sekali sekala dan kuah sedikit pekat. Tutup api.
Comments
Post a Comment