Resipi 8: Ikan Masak Cuka

Ikan Masak Cuka


Bahan-bahan:

3 ekor ikan (kerisi, patin, merah dan lain-lain)
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng

3 biji bawang kecil, 2 biji dihiris nipis dan sebiji dipotong 4
3 ulas bawang putih, 1 ulas dihiris nipis dan 2 ulas dibelah 4
Sekeping hirisan halia, dibuang kulit dan dihiris halus
1 sudu kecil halba campur
3 sudu besar cuka
2 cawan air
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Hirisan cili padi merah dan hijau

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Di dalam periuk/kuali lain, panaskan sedikit minyak. Tumis halba campur dan bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum dan sedikit layu.
  3. Masukkan air dan cuka. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan goreng, cili padi, garam dan Maggi Cukup Rasa. Didihkan sekali lagi dan tutup api.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style