Resipi 8: Ikan Masak Cuka
Ikan Masak Cuka
Bahan-bahan:
3 ekor ikan (kerisi, patin, merah dan lain-lain)
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
3 biji bawang kecil, 2 biji dihiris nipis dan sebiji dipotong 4
3 ulas bawang putih, 1 ulas dihiris nipis dan 2 ulas dibelah 4
Sekeping hirisan halia, dibuang kulit dan dihiris halus
1 sudu kecil halba campur
3 sudu besar cuka
2 cawan air
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Hirisan cili padi merah dan hijau
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Di dalam periuk/kuali lain, panaskan sedikit minyak. Tumis halba campur dan bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum dan sedikit layu.
- Masukkan air dan cuka. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan goreng, cili padi, garam dan Maggi Cukup Rasa. Didihkan sekali lagi dan tutup api.
Comments
Post a Comment