Resipi 9: Brownies Kedut

Brownies Kedut





Bahan-bahan A:

150 gm Beryl’s Dark Chocolate Compound Coins
50 gm SCS salted butter, dipotong kiub
50 gm minyak masak/jagung

Bahan-bahan B:

150 gm gula perang lembut
2 biji telur saiz A/B, suhu bilik
1 sudu kecil esen butter vanilla/vanila

Bahan-bahan C:

100 gm tepung gandum
25 gm serbuk koko

Hiasan:

Almond flakes

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 160°C selama 10–15 minit.
  2. Sediakan loyang segi empat bersaiz 8”. Griskan dengan sedikit mentega kemudian lapikkan dengan baking paper. Griskan lagi dengan mentega di atas baking paper dan sekeliling loyang.
  3. Masukkan coklat, mentega dan minyak ke dalam bekas tahan panas dan panaskan di dalam microwave selama 2 minit atau sehingga cair sepenuhnya. Boleh juga guna cara double-boiling.
  4. Di dalam mangkuk adunan, satukan telur, gula perang dan esen. Gunakan balloon whisk dan kacau perlahan sahaja sehingga rata. Tidak perlu kacau hingga kembang.
  5. Tuangkan coklat suam tadi ke dalam adunan dan kacau rata menggunakan spatula.
  6. Ayakkan tepung dan serbuk koko ke dalam adunan dan kacau rata menggunakan spatula.
  7. Tuangkan ke dalam acuan dan ratakan. Taburkan almond flakes di atasnya.
  8. Bakar selama 35 minit atau sehingga masak.
  9. Biarkan sejuk sebelum dipotong segi empat.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style