Resipi 33: Karipap Ayam/Daging Style Mak
Karipap Ayam/Daging Style Mak
Bahan-bahan inti:
2 biji kentang, dipotong dadu
2 biji keledek oren, dipotong dadu
1 biji bawang besar, dipotong dadu
1 pokok daun ketumbar/daun sup, dihiris nipis
2 tangkai daun kari
Isi ayam, dipotong dadu ATAU daging lembu kisar brand Ramly, dileraikan
1 1/2 peket serbuk kari daging Baba’s
1/4 cawan minyak masak
Garam, gula perang (sedikit manis) dan Maggi Cukup Rasa
Air secukupnya
Bahan-bahan dikisar kering/ditumbuk halus:
Segenggam udang kering, direndam dan ditoskan
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
Cara-cara membuat inti:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar/tumbuk hingga garing dan wangi.
- Masukkan serbuk kari dan 1/2 cawan air. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan isi ayam/daging kisar dan kacau hingga berubah warna dan keluar airnya.
- Masukkan bahan-bahan lain dan tuangkan air hingga menutupi paras bahan.
- Masak di atas api perlahan, kacau sekali-sekala dan tutup supaya ubi empuk.
- Masak sehingga kuah kering, kacau sekali-sekala supaya tidak hangit.
- Biarkan sejuk sebelum digunakan untuk membuat karipap.
- Boleh juga disimpan di dalam freezer sehingga hendak digunakan.
Bahan-bahan kulit karipap:
3 cawan tepung gandum
Air secukupnya
1 cawan minyak masak + 5 sudu besar marjerin, panaskan hingga cair
Air sejuk/berais + 1 sudu kecil garam, kacau hingga larut
Cara-cara membuat kulit karipap:
- Masukkan tepung ke dalam bekas yang besar, buatkan lubang di bahagian tengahnya.
- Tuangkan minyak + marjerin yang dipanaskan (be careful), gunakan senduk kayu untuk gaulkan. Agak-agak dah sejuk, gunakan jari untuk menggaul tepung supaya menjadi seperti serbuk roti.
- Tuangkan air sejuk sedikit-sedikit hingga mendapat doh yang boleh diuli. Uli beberapa minit, tutup dengan kain bersih dan biarkan 30 minit.
- Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan sebesar bola ping-pong. Buat hingga habis.
- Tabur sedikit tepung di atas permukaan papan pencanai.
- Ambil sebiji bebola dan tekan. Kemudian, gelek dengan menggunakan penggelek. Jangan terlalu nipis atau terlalu tebal.
- Ambil doh dan letakkan di atas tapak tangan. Letakkan sesudu inti dan lipat dua.
- Tekan sekeliling kulit supaya bercantum dan kelim sekelilingnya kemas-kemas. Susun di atas dulang yang ditabur sedikit tepung. Buat sehingga habis.
- Untuk frozen, goreng sebentar sahaja (goreng putih) kedua-dua belah dan toskan minyaknya. Setelah sejuk, masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan simpan di dalam freezer. Labelkan nama dan tarikh.
- Untuk makan, goreng hingga perang kedua-dua belah. Angkat dan toskan minyaknya.
Comments
Post a Comment