Resipi 34: Ketam Ala Kam Heong
Ketam Ala Kam Heong
Bahan-bahan:
3 ekor ketam, dibelah dua
Sedikit serbuk kunyit, garam, Maggi Cukup Rasa, tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1/2 biji bawang Holland, dihiris nipis
1 sudu kecil halia kisar
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering, direndam dan ditumbuk halus
2 sudu besar serbuk kari ikan Baba’s
Sedikit air
Daun kari
Kicap karamel secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Hirisan cili merah
Hirisan bawang Holland, dihiris bulat
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ketam dengan serbuk kunyit, garam, MCR dan tepung jagung. Goreng hingga kekuning-kuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1/2 cawan sahaja.
- Tumis bawang putih, bawang Holland, halia, cili kisar dan udang kering hingga wangi.
- Masukkan serbuk kari dan 1/2 cawan air. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan daun kari, kicap karamel dan sedikit air (agak-agak cukup untuk 3 ekor ketam).
- Setelah mendidih, masukkan ketam yang digoreng, hirisan cili merah dan bawang Holland. Gaul rata, perasakan secukupnya. Tutup api dan hidangkan.
Comments
Post a Comment