Resipi 34: Ketam Ala Kam Heong

Ketam Ala Kam Heong





Bahan-bahan:

3 ekor ketam, dibelah dua
Sedikit serbuk kunyit, garam, Maggi Cukup Rasa, tepung jagung
Minyak untuk menggoreng


3 ulas bawang putih, dicincang halus
1/2 biji bawang Holland, dihiris nipis
1 sudu kecil halia kisar
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering, direndam dan ditumbuk halus
2 sudu besar serbuk kari ikan Baba’s
Sedikit air
Daun kari
Kicap karamel secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa

Hirisan cili merah
Hirisan bawang Holland, dihiris bulat

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak. Sementara itu, gaul ketam dengan serbuk kunyit, garam, MCR dan tepung jagung. Goreng hingga kekuning-kuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
  2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 1/2 cawan sahaja.
  3. Tumis bawang putih, bawang Holland, halia, cili kisar dan udang kering hingga wangi.
  4. Masukkan serbuk kari dan 1/2 cawan air. Tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan daun kari, kicap karamel dan sedikit air (agak-agak cukup untuk 3 ekor ketam).
  6. Setelah mendidih, masukkan ketam yang digoreng, hirisan cili merah dan bawang Holland. Gaul rata, perasakan secukupnya. Tutup api dan hidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style