Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair
Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair
Idea dari: IG emymellissa
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar, dibuang sisik dan dikelar
Garam dan Maggi Cukup Rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan-bahan kuah:
1/2 cawan air
1/2 cawan kicap cair Lee Kum Kee
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil gula perang
Bahagian putih daun sup, dipotong 3 cm panjang
4 biji cili padi merah, dibelah 2
Bahan-bahan lain:
Timun Jepun, gunakan peeler untuk mendapat kepingan nipis
Daun sup, dipotong 3 cm panjang dan dihiris halus, rendam di dalam air berais supaya bergulung
Hirisan nipis cili merah
Halia goreng, gunakan peeler untuk mendapat kepingan nipis, kemudia hiris nipis
Bawang putih goreng, gunakan peeler untuk mendapat kepingan nipis
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Goreng halia hingga garing. Angkat, toskan dan ketepikan. Ulang dengan bawang putih pula.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ikan hingga garing kedua-dua belah.
- Susun kepingan timun di dalam pinggan hidangan dan letakkan ikan goreng. Ketepikan.
- Dalam periuk kecil, panaskan bahan-bahan kuah hingga mendidih beberapa minit. Tutup api.
- Tuangkan kuah ke atas ikan. Taburkan bahan-bahan hiasan.
Comments
Post a Comment