Resipi 37: Gulai Tempoyak Ikan Patin

Gulai Tempoyak Ikan Patin

Bahan-bahan:

3 ketul ikan patin

3 tangkai daun kesum

1 keping asam keping

Garam secukup rasa

Air secukupnya


Bahan-bahan dikisar halus:

1 biji cili merah

3 biji cili padi

1 inci kunyit

3–4 sudu besar tempoyak

Air secukupnya


Cara-cara:

  1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tambahkan air secukupnya (tidak terlalu pekat atau terlalu cair).
  2. Didihkan dan kacau sekali sekala. Setelah mendidih, masukkan ikan dan daun kesum. Perlahankan api dan biarkan ikan masak. Kacau sekali sekala.
  3. Masukkan garam dan asam keping. Masak sehingga mendidih dan ikan masak. Tutup api.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style