Resipi 38: Cucur Udang My Style
Cucur Udang My Style
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, dibelah dua dan dihiris nipis
2 biji cili merah, dihiris nipis
1 pokok daun ketumbar, dihiris halus ATAU daun kucai, dipotong 2 cm panjang
1 biji telur (optional)
Udang kecil secukupnya, kalau rajin buang kulit
Air secukupnya
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Satukan kesemua bahan kecuali minyak masak hingga rata. Pastikan tidak terlalu cair atau terlalu pekat, agak-agak boleh dijemput. Rehatkan 15 minit atau semalaman di dalam peti sejuk.
- Panaskan minyak agak banyak (api sederhana kecil). Jemputkan menggunakan jari jemari ke dalam minyak. Goreng hingga keperangan dan balikkan dan biarkan garing. Angkat dan toskan minyak.
- Hidang bersama sos cili.
Comments
Post a Comment