Resipi 38: Cucur Udang My Style

Cucur Udang My Style

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum

1 biji bawang besar, dibelah dua dan dihiris nipis

2 biji cili merah, dihiris nipis

1 pokok daun ketumbar, dihiris halus ATAU daun kucai, dipotong 2 cm panjang

1 biji telur (optional)

Udang kecil secukupnya, kalau rajin buang kulit

Air secukupnya

1/2 sudu teh serbuk kunyit

Garam dan Maggi Cukup Rasa secukupnya

Minyak untuk menggoreng


Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan kecuali minyak masak hingga rata. Pastikan tidak terlalu cair atau terlalu pekat, agak-agak boleh dijemput. Rehatkan 15 minit atau semalaman di dalam peti sejuk.
  2. Panaskan minyak agak banyak (api sederhana kecil). Jemputkan menggunakan jari jemari ke dalam minyak. Goreng hingga keperangan dan balikkan dan biarkan garing. Angkat dan toskan minyak.
  3. Hidang bersama sos cili.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style