Resipi 39: Blackpepper and Mushroom Brown Sauce
Blackpepper and Mushroom Brown Sauce
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar – dipotong dadu
6 ulas bawang putih – dicincang
2 tin cendawan butang – dihiris nipis
2 sudu besar tepung gandum
1/2 ketul butter – dipotong kiub
1 tin susu cair
1 peket sos blackpepper Kimball
3 sudu besar serbuk lada hitam kasar, lebihkan jika suka pedas
1 cawan susu full cream
Air secukupnya
Garam dan Maggi Cukup Rasa secukup rasa
Cara-cara:
- Panaskan butter hingga cair atas api sederhana, masukkan tepung gandum. Kacau hingga bertukar warna menjadi perang (brownish).
- Masukkan bawang besar dan bawang putih, tumis hingga layu.
- Masukkan cendawan dan serbuk lada hitam, tumis lagi hingga layu.
- Masukkan 1 cawan air, susu full cream dan sos blackpepper. Kacau hingga mendidih, masukkan susu cair dan air secukupnya.
- Setelah mendidih, masukkan garam dan Maggi Cukup Rasa, kacau lagi hingga agak pekat (tapi jangan pekat sangat). Tutup api dan sedia dihidangkan.
- Sesuai dijadikan sos pencicah untuk BBQ, chicken chop dan sebagainya.
Comments
Post a Comment