Resipi 40: Ikan Stim Stail Cina
Ikan Stim Stail Cina
Bahan-bahan:
Kepingan ikan yang sesuai (atau whole fish)*
2 inci halia – dihiris halus seperti batang mancis
1 batang bahagian putih daun bawang – dipotong 3 cm dan dibelah 2
2 sudu besar minyak masak
Bahan-bahan sos stim:
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka hitam
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
Serbuk lada putih
Sedikit Maggi Cukup Rasa
Hirisan batang (bahagian putih) daun bawang
2 ulas bawang putih – dicincang
Satukan kesemua bahan sos stim di dalam mangkuk dan kacau sebati. Ketepikan.
Hiasan:
Hirisan serong daun bawang
Hirisan serong cili padi merah
Halia goreng
Cara-cara:
- Panaskan air di dalam pengukus hingga mendidih.
- Letakkan ikan ke dalam bekas tahan panas dan kukus lebih kurang 8 – 15 minit (mengikut saiz ikan).
- Sementara itu, panaskan minyak dan goreng halia dan batang daun sup hingga garing. Keluarkan halia dan batang daun sup, perlahankan api supaya minyak sentiasa panas.
- Setelah ikan masak, keluarkan dan tuang minyak panas ke atas ikan rata-rata. Ketepikan.
- Di dalam periuk kecil, masukkan bahan sos stim dan didihkan. Setelah mendidih, tuang ke atas ikan. Taburkan dengan bahan hiasan.
Comments
Post a Comment