Resipi 40: Ikan Stim Stail Cina

 Ikan Stim Stail Cina

Bahan-bahan:

Kepingan ikan yang sesuai (atau whole fish)*
2 inci halia – dihiris halus seperti batang mancis
1 batang bahagian putih daun bawang – dipotong 3 cm dan dibelah 2
2 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan sos stim:

1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka hitam
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
Serbuk lada putih
Sedikit Maggi Cukup Rasa
Hirisan batang (bahagian putih) daun bawang
2 ulas bawang putih – dicincang

Satukan kesemua bahan sos stim di dalam mangkuk dan kacau sebati. Ketepikan.

Hiasan:

Hirisan serong daun bawang
Hirisan serong cili padi merah
Halia goreng

Cara-cara:

  1. Panaskan air di dalam pengukus hingga mendidih.
  2. Letakkan ikan ke dalam bekas tahan panas dan kukus lebih kurang 8 – 15 minit (mengikut saiz ikan).
  3. Sementara itu, panaskan minyak dan goreng halia dan batang daun sup hingga garing. Keluarkan halia dan batang daun sup, perlahankan api supaya minyak sentiasa panas.
  4. Setelah ikan masak, keluarkan dan tuang minyak panas ke atas ikan rata-rata. Ketepikan.
  5. Di dalam periuk kecil, masukkan bahan sos stim dan didihkan. Setelah mendidih, tuang ke atas ikan. Taburkan dengan bahan hiasan.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi 35: Siakap Goreng Garing Berkuah Sos Kicap Cair

Resipi 17: Pasta Vongole

Resipi 36: Angel Hair Aglio Olio My Style